Tråkdag

Hej på er! Imorse vaknade jag tyvärr med magont igen (brukar återkomma när jag är stressad) så det blev ingen skola för min del. Har istället ägnat dagen åt att sova, se på tv och nästan blivit klar med mitt tal i svenskan som ska redovisas efter lovet. Brukar i vanliga fall ha ganska lätt att skriva tal, men eftersom det här är det sista vi gör i svenska B kursen så är man ju lite extra nervös för att det ska bli riktigt bra.

Temat för årets muntliga nationella prov, talet alltså, är "oss emellan" och jag har därför valt att skriva om människors relation till sig själva och hur vi egentligen ser på oss själva. Funderar på om jag skulle göra en videoblogg för att träna på talet och lägga upp här för att få lite feedback av er. Skulle det vara något intressant?
Här har ni ett smakprov i alla fall: 

"Om du ser dig i spegeln, vad är det du ser? En god medmänniska? En drömkropp? En framtida affärsman? En nyskapare? En visionär? Eller är du istället den som ser en splittrad människa? En misslyckad människa? En människa med fel och brister som överväger de fördelar som andra påstås säga att du har? För om du ser dig i spegeln, och verkligen betraktar dig själv. Kan du då säga att du är nöjd?

Eller känner du, som så många andra, att din självkänsla ibland sviker dig, eller kanske just så som beskrivs i en av Olle Adolphsons mest kända dikter: ”Nu lyser ängarna av sommarns alla blommor. Nu surrar bin och fåglar sjunger överallt. Nu stryker vinden genom trädens höga kronor, men i min trädgård är det visset, mörk och kallt. Här är det risigt och förvuxet, fult och snårigt och lika hopplöst trist och grått som i mitt bröst. Därute doftar det av sommarns alla dofter. Där är det sommar, men här inne är det höst.”

I dagens samhälle har relationen mellan människor blivit allt mer betydelsefull och vi lär oss ständigt genom våra liv hur vi ska behandla andra och hur vi ska vara för att bli en så bra människa som möjligt. Men förväntningarna på oss och vår egen syn på oss själva har i takt med samhällets allt mer perfekta ideal gett oss en spegelbild av otillräcklighet. Av besvikelse. Och när vi ser oss i spegeln ser vi många gånger inte det positiva som vi gör, utan vi lägger istället märke till de brister och fel som gör att vi ibland inte kan leva det liv som vi faktiskt önskar oss."


Kommentarer
Postat av: hanna

jo det hade varit mkt kul och intressant, sätt ihop en videoblogg om det vet ja:)

Datum: 2010-03-31 Tid: 18:47:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback