Coco Chanel

Berättade ju tidigare om den fjärde utmaningen i Next in Fashion som handlar om designers och modehus och här nedan har ni min artikel som jag skrivit om fantastiska Coco Chanel. Fick förresten beskedet igår om att finalen i tävlingen kommer börja redan nu på måndag så håll alla tummar för mig nu att allt går vägen! :) Skulle ju vara så himla himla roligt att vinna denna tävling!
 
 
Dagens mode styrs nästan enväldigt av de stora internationella modehusen. Kommande kollektioner rapporteras från modeveckorna och överallt bärs plagg som på något sätt efterliknar det som modehusen en gång startade. Men hur startade egentligen modehusen och vad ligger till grund för det mode som bärs idag? Jag har valt att fördjupa mig i just denna fråga och inspirerats av modevärldens kanske mest omtalade kvinna - Gabrielle "Coco" Chanel. Grundare av modehuset Chanel och skapare av revolutionerande förändringar av kvinnligt mode. 
 
Mademoiselle Chanel - som hon många gånger kallades - öppnade sin första butik i Paris 1914 samma år som kriget bröt ut. Tidigare hade kvinnligt mode uteslutande skapats av män som bland annat Christian Dior, där betraktaren av mode prioriterats mer än den som faktiskt bar det. Korsettliknande plagg med avsikt att förändra kvinnokroppen gjorde att Chanel tog saken i egna händer och skapade kläder med ett helt nytt koncept - att vara stilfulla men bekväma. Chanel skapade kläder som den moderna kvinnan faktiskt kunde leva i och som på ett enkelt sätt skapade stil som främjade kvinnors frihet.
 
Några år senare blev Paris även centrum för den nya tidens konst vilket gjorde att även modet förändrades och självklart oxå Chanel. För första gången accepterades kvinnor att bära kort hår, korta kjolar och byxor och uttryck som "den lilla svarta" skapades. Hon lanserade även sin berömda parfym Chanel no 5 under denna period som den första parfym att komma från ett modehus. Chanels billiga material, bärvänlighet och nytänkande gjorde att hennes mode nådde ut till många människor och påverkade många kvinnor att ta plats i den nya tidens samhälle. 
 
När det andra kriget bröt ut 1939 tvingade hon dock att stänga sin butik, vilket gjorde att det dröjde nästan 15 år innan den öppnades igen. Då hade återigen de manliga modeskaparna intagit arenan och återinfört modet med åtdragen midja, styva jackor och en instängd kvinnokropp. Allt det som hon en gång kämpat emot. Nästan 70 år gammal och bortglömd tar hon ändå upp sitt varumärke igen och under 50- och 60-talet är hon tillbaka på nytt bland de ledande stora modehusen. Denna gång med ett modernt modetänk anpassat för tonåringar som för första gången uppmärksammats som en attraktiv målgrupp. Även vid denna ålder bar hon själv sina egna plagg vilket bevisar att hennes stil var tidlös och passade alla - tonåring såväl som vuxen. 
 
Det speciella med Coco Chanel är inte bara de fantastiska kläder som hon skapade utan oxå att hon levde sin tid och sin stil. Hon såg det nya i tiden, människors behov och önskningar och hittade ett sätt att göra dem verkliga. Inte för att vara modern och först i sitt slag utan för att hon besatt en känsla av att tider förändras och så även människor. Hennes första tid som modeskapare var stor men det som gjorde henne odödlig var hennes obeskrivliga comeback. Att oberoende av pengar, status eller ålder låta sig försvinna utan istället kämpa vidare för kvinnors rättigheter och påverka världens mode ända in i modern tid. Än idag är hon en stor inspirationskälla för många utav oss och hon låter oss aldrig glömma det allra viktigaste inom mode :
Källa : här

Kommentarer
Postat av: MrsMargaret

You are beautiful women! Yur blog is amazing :)!

Datum: 2013-05-30 Tid: 14:49:51
URL: http://mrsmargaret.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback